U GORICI OBILJEŽEN BLAGDAN SVETOG FLORIJANA – MEĐUNARODNI DAN VATROGASACA

florijan 2024 1U organizaciji DVD-a Gorica, Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Službe za zaštitu od požara ŽZH u Gorici je obilježen blagdan svetog Florijana – Međunarodni dan vatrogasca.


Na samom početku programa obilježavanja Međunarodnog dana vatrogasaca nazočne je pozdravio ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović: „Pozdravljam sve vas pripadnike vatrogasnih postrojbi iz Hercegovine i susjedne nam Dalmacije, a poseban pozdrav upućujem vatrogasnjinji iz JVP Imotski i prvoj vatrogaskinji u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Svima vama čestitam vaš dan i izražavam zahvalnost za vašu nesebičnu požrtvovanost i pomoć u situacijama u kojima često riskirali i vlastite živote i zdravlje kako bi nas zaštitili i spasili“. Nazočne je pozdravio i načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj.

florijan 2024 4

U prvom dijelu programa održana je taktička vježba „snage i izdržljivosti“ koja je organizirana kroz dva poligona, u duhu natjecateljskog karaktera dobrovoljnih vatrogasnih društava Službe za zaštitu od požara ŽZH i DVD-a Lovreć.

Samu koordinaciju i slaganje poligona, te konačno ocjenjivanje natjecateljskih timova proveo je Srećko Vukojević, zaposlenik Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke u suradnji sa zapovjednikom DVD-a Gorica Darkom Paradžikom Brajom. „Pripadnici DVD-ova pokazali su zavidnu spremnost za reagiranje u izvanrednim situacijama. Ocjenjivali smo ukupni rad pojedinog odjeljenja, te cjelokupne intervencije. Cilj provođenja taktičkih vježbi je odraditi zadatak sa stvaranjem dojma intervencije, te postupanja snaga na istoj“, istaknuo je Srećko Vukojević.


„Bilo nam je zadovoljstvo i ove godine sudjelovati u izvođenju taktičkih vježbi snage i izdržljivosti na samom početku požarne sezone 2024. godine. Osim zajedničke vježbe timova, ovo se smatra primjerom dobre međunarodne suradnje, gdje smo ove godine krenuli skupa korak dalje i kandidirali projekt u sklopu prekogranične suradnje BiH - Hrvatska“, rekao je sudionik vježbe ujedno i zapovjednik DVD-a Lovreć Frano Jelić.

florijan 2024 3

florijan 2024 2
Osim sudionika vježbi (DVD Tihaljina, DVD Gorica i DVD Lovreć) nazočili su i pripadnici ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Županije Zapadnohercegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, te predstavnici službi civilne zaštite zajedno sa zapovjednicima Javnih vatrogasnih postrojbi općina i gradova u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Nazočio je i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Imotskog Stipe Zec.

Nakon vježbe druženje je nastavljeno uz domjenak koji su pripremili organizatori. Blagoslov na sve nazočne sazvao je fra Marin Karačić.

 

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke