ODRŽANA EDUKACIJA UČENIKA I ZAPOSLENIKA OSNOVNE ŠKOLE IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ

ljubuski brlic mazuranic edukacijaU organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke održana su edukacije učenika i zaposlenika Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić u Ljubuškom u I. i II. smjeni.

 ljubuski brlic mazuranic1 2

Tema edukacije koja se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2022. godinu je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“. U provedbi edukacije osim zaposlenika Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke sudjelovali su volonteri iz Srednje medicinske škole u Ljubuškom i Crvenog križa Ljubuški, pripadnici Gorske službe spašavanja Ljubuški, Javne vatrogasne postrojbe Ljubuški, Policijske uprave Ljubuški i zaposlenici Doma zdravlja Ljubuški.

ljubuski brlic mazuranic1 1

U prvom dijelu edukacije provedena je vježba evakuacije učenika i zaposlenika škole. Simuliran je nastanak požara u pomoćnoj prostoriji škole. Domar je pokušavao ugasiti požar, ali nakon što nije uspio, pozvao je vatrogasce. Istovremeno domar je zadužio i prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti ravnatelja, koji je obavijestio učenike i nastavno osoblje o požaru, a aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Domar poziva vatrogasce u pomoć u gašenju požara. Na evakuacijskom mjestu učitelji i nastavnici obavljaju prozivku i kontroliraju broj učenika iz svog razreda. Jedan nastavnik je utvrdio da nedostaje jedan učenik, te obavještava vatrogasce koji pozivaju pripadnike Gorske službe i spašavanja, koji pronalaze učenika koji je ozlijeđen, stavljaju ga na nosila i iznose izvan škole. Volonteri iz Srednje medicinske škole i Crvenog križa pružaju prvu pomoć ozlijeđenom, te pozivaju hitnu medicinsku pomoć i daju im podatke o ozlijeđenom. Hitna pomoć preuzima ozlijeđenog i prevozi ga na daljnje postupanje u Dom zdravlja.

Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije. Nakon što je požar ugašen vatrogasci i policija pozivaju učenike i učitelje/nastavnike da se vrate u školu.

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke