U GRUDAMA ZAPOČELA EDUKACIJA UČENIKA I ZAPOSLENIKA OSNOVNIH ŠKOLA IZ PODRUČJA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

Pokazna vjezba Grude 2022 15U organizaciji Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke započela je edukacija učenika osnovnih škola iz područja zaštite i spašavanja u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Edukacija učenika i zaposlenika održana je u Osnovnoj školi Ruđera Boškovića u Grudama.

 

Edukacija učenika i zaposlenika osnovnih škola se provodi u sklopu Nastavnog plana i programa edukacije, obuke i osposobljavanja u sustavu zaštite i spašavanja za 2022. godinu. Tema edukacije je: „Ponašanje u slučaju pojave prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije“. U provedbi edukacije osim zaposlenika Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke sudjelovali su volonteri Crvenog križa Općine Grude, pripadnici Gorske službe spašavanja Grude, Javne vatrogasne postrojbe Grude, Policijske uprave Grude i zaposlenici Doma zdravlja Grude uz stručnu pomoć djelatnika tvrtke „Tehnozaštita“ d. o. o. iz Mostara u provođenju evakuacije učenika i zaposlenika škole.

vjezba grude 2

U prvom dijelu edukacije provedena je vježba evakuacije i spašavanja učenika i zaposlenika škole. Simuliran je nastanak požara u kuhinji, domar je pokušavao ugasiti požar, ali nakon što nije uspio, pozvao je vatrogasce, te zadužio drugog domara da o požaru obavijesti nastavno osoblje po učionicama na katu, te da aktivira školsko zvono. Istovremeno domar zadužuje i prisutnog nastavnika da o požaru obavijesti nastavno osoblje u učionicama u prizemlju. Aktiviranjem školskog zvona uslijedio je početak evakuacije iz škole. Na evakuacijskom mjestu učitelji i nastavnici obavljaju prozivku i kontroliraju broj učenika iz svog razreda. Jedan nastavnik je utvrdio da nedostaje jedan učenik, te obavještava vatrogasce koji pozivaju pripadnike Gorske službe i spašavanja i Crveni križ (volonteri sudjeluju u radu sekcije prve pomoći u školi). Pripadnici Gorske službe i spašavanja pronalaze učenika koji je ozlijeđen, stavljaju ga na nosila i iznose izvan škole. Volonteri Crvenog križa pružaju prvu pomoć ozlijeđenom, te pozivaju hitnu medicinsku pomoć i daju im podatke o ozlijeđenom. Hitna pomoć preuzima ozlijeđenog i prevozi ga na daljnje postupanje u Dom zdravlja. Za vrijeme požara i evakuacije policija je osiguravala mjesto evakuacije. Nakon što je požar ugašen vatrogasci i policija pozivaju učenike i učitelje/nastavnike da se vrate u školu.

Pokazna vjezba Grude 2022 evakuacija

U drugom dijelu edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović je pozdravio učenike i zaposlenike škole i pripadnike žurnih službi i istaknuo važnost provođenja edukacije iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije. Predstavio je letak o ponašanju u slušaju pojave prirodnih i drugih nesreća i isti je podijeljen učenicima i zaposlenicima škole. Potom je prikazan promotivni 11-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i o ponašanju u slučaju pojave istih.

vjezba grude1

 

vjezba grude 5

„Više od dvije godine iz poznatog razloga pandemije koronavirusa nismo provodili edukacije, obuke i osposobljavanja iz područja zaštite i spašavanja. Uistinu me raduje da smo ponovno u školama i da smo kao što se moglo vidjeti uspješno proveli edukaciju, odnosno evakuaciju i spašavanje učenika i zaposlenika škole nakon što je simulirano izbijanje požara u školi. Ispunili smo glavni cilj edukacije, a to je da smo ukazali na važnost pravodobne reakcije u slučaju pojave požara, evakuacijom i spašavanjem učenika i zaposlenika škole na čelu s ravnateljicom koji su nam pomogli u provedbi vježbe evakuacije“, rekao je između ostalog nakon provedene edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović.

vjezba grude 6

 

Pokazna vjezba Grude 2022 gss

 

Pokazna vjezba Grude 2022 policija

vjezba grude 4

 

Ravnateljica škole Lucija Mikulić zahvalila je svima koji su sudjelovali u provedbi edukacije u sklopu koje je provedena i vježba evakuacije i organizatoru Upravi civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

Pokazna vjezba Grude 2022 martinovic

 

U drugom dijelu edukacije ravnatelj Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke dr. sc. Drago Martinović je pozdravio učenike i zaposlenike škole i pripadnike žurnih službi i istaknuo važnost provođenja edukacije iz područja zaštite i spašavanja s posebnim naglaskom na vježbu evakuacije. Predstavljen je letak o ponašanju u slušaju pojave prirodnih i drugih nesreća i isti je podijeljen učenicima i zaposlenicima škole. Letak se može preuzeti i sa službene mrežne stranice Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke. Potom je prikazan promotivni 11-minutni edukacijski film o prirodnim i drugim nesrećama, kao i o ponašanju u slučaju pojave istih.

SLOGAN cz

OPERATIVNI CENTAR

Tel.: 039 661 377

CZ ZZH logo

facebook
instagram
 

 

Video prilog

Izvješće operativnog centra

Važni telefonski brojevi:

Operativni centar CZ 121 

Policija 122 

Vatrogasci 123 

Hitna medicinska pomoć 124 

Pomoć na cesti /AMSBiH/ 1288

logo modul r 2
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke

dr. Franje Tuđmana 85,
88340 Grude
Tel.: +387 (0)39 661 580
Fax: +387 (0)39 852 077
uprava@civilnazastita-zzh.gov.ba

©2024 Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke
Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke